Näin sytytät nuotiotulen

Oletko lähdössä retkelle ja haluat sytyttää nuotion? Nappaa alta kätevät vinkit tulentekoon.

Haluatko onnistua nuotiotulen teossa? Tämä ohje kannattaa ladata ja tulostaa mukaan siltä varalta, että maastossa ei ole verkkoyhteyttä. Näiden neuvojen avulla saat nopeasti aikaan hyvän tulen valoa, lämpöä ja kokkailua varten.

Tarvitset nämä

  • Sytyke (tuohi/tervas tai sytytyspala)
  • Sytyke- ja polttopuut
  • Tulitikut (pitkät tai lyhyet)
  • Puukko/retkikirves
  • Sangollinen vettä
lataa tulostettava kortti

Toimi näin

1. Käytä sytykkeenä tervasta/tuohta tai sytytyspalaa. Kerää/pilko pieniä sytykepuita (noin 15 cm). Laita nuotion pohjalle kourallinen tervasta/tuohta ja kokoa niiden päälle sytykepuut keoksi (tai laita puiden joukkoon sytytyspala).

2. Raapaise tulitikku ja sytytä sytykkeet/sytytyspala. Tuli lähtee alkuun paremmin, kun sytytät sytykepuut useammasta kohdasta. Jos puut syttyvät hitaasti, lisää tervasta/tuohta tai sytytyspaloja. Kun sytykepuut palavat hyvin, lisää vähitellen isompia sytykepuita ja lopuksi kunnon polttopuita.

3. Polttopuut voi asetella sytykepuiden ympärille tiipiin muotoiseksi keoksi, jossa puut nojaavat kärjistään toisiinsa, tai ne voi latoa hirsimökin tapaan ristikoksi. Ristikkonuotio sopii paremmin ruuanlaittoon, kun taas kekonuotio on hyvä lämmittäjä ja tunnelmanluoja.

Muista: Nuotion saa tehdä vain paikassa, jossa tulenteko on sallittu. Avotulta ei saa tehdä metsäpalovaroituksen aikana eikä tuulisella säällä. Tee nuotio sora- tai hiekkamaalle. Kerää kiviä ja soraa nuotion pohjaksi ja tee isommista kivistä kehä sen ympärille. Nuotiota ei saa tehdä kalliolle eikä turpeen tai sammaleen päälle. Älä tee avotulta puiden, kantojen tai kuivan ruohikon lähelle.