Ruuan valmistus avotulella
– ikiaikainen perinne

Ihmiset ovat valmistaneet ruokaa avotulella satojentuhansien vuosien ajan. Se on kiinteä osa kulttuuriamme – suorastaan geeneissämme – ja on ratkaisevalla tavalla vaikuttanut sekä fyysiseen että henkiseen kehitykseemme. Ateriat ovat meille paljon muutakin kuin pelkkää ruokaa. Ne ovat hetkiä ja elämyksiä, jotka jaamme läheistemme kanssa.

Aterian valmistus hiilloksella on laatuaikaa parhaimmillaan. Tuloksena on maukasta ruokaa riippumatta siitä, valmistetaanko lihaa tai kasviksia. Kun käytät laadukkaita raaka-aineita ja hallitset perusasiat, et voi epäonnistua. Seuraavassa muutama vinkki onnistuneeseen avotulella kokkaamiseen.

Tuli ja hiillos

Polttopuun tulee olla hyvin kuivatettua ja kovasyistä, jotta syntyy hyvä liekki ja savuaromi. Puun kosteuspitoisuus saa olla enintään 20 %, sillä kostean puun lämpöarvo on huono. (Mäntyä ei kannata käyttää, koska se palaa liian nopeasti ja sen savu antaa kitkerän maun.)

Tasaisen lämmön lähteen saat aikaan laittamalla grillihiiliä polttopuiden joukkoon.

Jos et käytä hiilipannua tai grilliä, anna puun ja hiilten palaa rauhassa, jotta saat kunnon hiilloksen ruuanvalmistusta varten. Kun valmistat ruuan hitaasti ja hauduttamalla, leimahduksen vaara pienenee ja grillaus on hyvin hallinnassa.

Liha

Sen sijaan että luottaisit annettuihin valmistusaikoihin, kannattaa hankkia lihalämpömittari, jolla voit tarkkailla lihan sisälämpötilaa sen valmistumisen aikana. Kun lihan lämpötila on pari astetta alle halutun kypsyysasteen, ota liha sivuun lepäämään. Sisälämpötila nousee edelleen. Lepääminen on yhtä tärkeä vaihe kuin paistaminen, joten malta odottaa. Kärsivällisyys palkitaan, kun saat suussa sulavan lihan lautaselle!

Valmistuksen aikana voit estää lihan kuivumisen sivelemällä sen pintaan maustekastiketta tai marinadia. Liha säilyy sisältä mehevänä, ja pinta karamellisoituu kauniisti.

Kasvikset

Halkaistut paprikat, portobellosienet, kesäkurpitsa, paksut munakoisoviipaleet, sydänsalaattilohkot, kukkakaalisiivut, maissi, parsa ja keväiset kasvikset sopivat erinomaisesti hiilloksella grillattavaksi. Perunat ja purjot voi myös kypsentää kuorineen kuumalla hiilloksella (aikaa kuluu noin 45 minuuttia). Kasvisten kuori suojaa kypsyvää sisältöä luonnollisella tavalla eikä kuoren mustuminen ja hiiltyminen haittaa mitään. Halkaise kasvikset, irrota mehevä sisus kuoresta ja nauti yrteillä ja voilla maustettuna.

Muista turvallisuus: Tulenpito vaatii huolellisuutta ja tulta pitää kunnioittaa. Tulta ei saa tehdä muualla kuin sallituissa paikoissa eikä milloinkaan metsäpalovaroituksen aikana. Metsäpalovaroitusta täytyy noudattaa, vaikka olisit kuinka taitava tulen käsittelijä. Turvallinen tulentekopaikka on hiekka- tai soramaalla. Kerää kiviä ja soraa nuotion pohjaksi ja tee isommista kivistä kehä sen ympärille. Nuotiota ei saa tehdä kalliolle eikä turpeen tai sammaleen päälle. Älä myöskään tee avotulta puiden, kantojen tai kuivan ruohikon lähelle. Vältä tulentekoa tuulisella säällä. Varmista myös, että lähettyvillä on aina sangollinen sammutusvettä.